Friday, October 2, 2009

Nasi Kerabu Kuning

Bahan-bahan untuk nasi;
1 kg beras
1 batang serai
sedikit serbuk kunyit
air secukupnya

Bahan untuk menumis;
1/2 kg santan
5 tangkai cili kering
1 inci halia
8-10 ulas bawang merah
1 batang serai (diketuk)
1 keping manisan
1 keping asam keping
budu secukup rasa
garam secukup rasa

Penyediaan sambal kelapa;
1 mangkuk kelapa goreng
1 inci halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
2 ekor ikan kembung (direbus dan diambil isinya)
garam dan gula secukup rasa

Penyediaan ulam;
1. Sedikit daun kesum, daun selom, kacang panjang, daun serai kayu, bunga kantan, timun, kubis dihiris halus. Masukkan tauge jika suka dan keropok goreng.
2. Hidang di dalam pinggan.

Penyediaan sambal lada;
Sedikit cili padi
Sedikit cuka
Garam dan gula secukup rasa
*semua bahan ini dikisar
*budu ditambah dengan cili dan bawang yang dipotong serta perahan limau nipis.

Cara membuatnya;
Penyediaan nasi;
1. Beras dicampurkan dengan serbuk kunyit dan ditanak.
2. Masukkan serai yang diketuk bagi menambahkan bau.
Cara membuat tumisan;
1. Cili kering, halia dan bawang merah dikisar sehingga lumat.
2. Kemudian, campurkan santan dan bahan yang telah dikisar bersama budu, manisan, asam keping, garam dan serai. Masak di atas api sederhana sehingga kuah pekat.
Penyediaan hidangan;
1. Ambil sepinggan nasi kuning dicampurkan dengan sambal kelapa, ulaman dan taugeh.
2. Tuangkan sedikit tumisan, budu dan sambal lada lalu letakkan beberapa keping keropok goreng.
Cara membuat sambal kelapa;
1. Halia, bawang merah,bawang putih, seri dikisar sehingga lumat.
2. Isi ikan dihancurkan lalu digaul bersama bahan yang dikisar tadi bersama garam dan gula secukup rasa.
3. Kacau hingga sebati.

No comments:

Post a Comment