Friday, October 2, 2009

Kerutup daging & Limpa

Bahan-bahan;
1 kg daging (dipotong 10 ketul)
1 kg limpa (dipotong 10 ketul)
1/2 kg bawang kecil
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 ulas bawang putih
3 sudu besar rempah kerutup
1 keping manisan atau gula kabung
1 batang serai
1 keping kulit kayu manis
1/2 kg santan
sedikit belacan
asam jawa secukupnya

Cara membuatnya;
1. Bawang kecil, halia, lengkuas, bawang putih dikisar hingga lumat.
2. Kemudian tumiskan bersama dengan rempah kerutup dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
3. Masukkan daging dan limpa beserta air asam jawa, serbuk ketumbar, belacan dan serai yang diketuk.
4. Kacau perlahan-lahan dan masak dengan api yang sederhana.
5. Setelah mendidih, masukkan santan, manisan, garam dan gula secukupnya.
6. Kacau rata, tutup periuk dan biarkan sehingga pekat dan naik minyak.

No comments:

Post a Comment