Friday, October 2, 2009

Gulai Ayam

Bahan-bahan;
1 ekor ayam (dipotong 12)
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili
15 ulas bawang kecil
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 batang serai
1 biji kelapa di ambil santan
1 batang serai
2 biji ubi kentang
sedikit belacan
asam jawa secukupnya
garam dan sula secukup rasa

Cara membuatnya;
1. Ayam disediakan.
2. Bawang kecil, halia dan lengkuas dikisar hingga lumat.
3. Tumiskan bahan yang dikisar tadi bersama dengan rempah kari. Lalu masukkan air asam jawa, ayam serta sedikit air.
4. Setelah mendidih, masukkan garam, gula, santan, belacan, serbuk ketumbar, serai, serbuk cili dan ubi kentang yang telah di potong. Kacau gulai dan dibiarkan pekat sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment