Bahan-bahan;
1 kg ikan tongkol
10 ulas bawang kecil
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
i biji timun (dipotong)
sedikit kacang panjang
6-7 tangkai cili kering
4 keping asam keping
1 biji kelapa diambil santan
1 keping manisan atau gula kabung
1 biji cili hijau
garam dan gula secukupnya
Cara membuatnya;
1.Ikan tongkol dibersihkan dan dipotong. Kemudian, rebus bersama garam, asam keping dan manisan dengan menggunakan api kecil hingga kering.
2. Setelah itu, kisar hingga lumat cili kering bersama lengkuas dan kunyit.
3. Kemudian, masukkan ke dalam santan dan masak di atas api yang sederhana. Setelah mendidih, masukkan ikan tongkol tadi, asam keping, garam dan gula secukup rasa lalu dimasak kuah sehingga pekat.
4. Akhir sekali, masukkan potongan timun, kacang panjang dan cili hijau ke dalam gulai tadi. Sedia untuk dihidangkan.
Friday, October 2, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment