Saturday, September 26, 2009

Tilapia Masak Stim

Bahan A;

1 ekor ikan tilapia merah

Bahan B;
20 gm bawang putih
30 gm cili merah
30 gm tan chong

Bahan C;

50 gm sos cili
20 gm bawang merah (di mayang)
50 gm sos plum
300 gm minyak masak
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya;

1. Ikan tilapia dibersihkan. Setelah itu, dikukus hingga masak. Angkat dan letakkan di dalam pinggan besar. Ketepikan seketika.
2. Bahan B dikisar dan kemudian ditumiskan hingga masak.
3. Setelah itu, masukkan pula bahan C. Gaul sehingga sebati dan masak lagi hingga naik bau.
4. Selepas itu, tumisan tadi dituangkan ke atas ikan yang telah dikukuskan tadi.
5. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment