Friday, September 25, 2009

Lamb Shank

Bahan-bahan;

5 ketul daging kambing bahagian kaki (350 gm setiap satu)
50 gm serbuk cili
50 gm garam
50 gm lada sulah
100 gm gula

Bahan untuk Sos;

100 gm serbu sos perang
300 gm pes tomato
1.5 kg tomato yang telah dikupas kulit
50 gm cuka balsamic
250 gm lobak merah hiris halus
250 gm bawang merah hiris halus
250 gm saderi hiris halus
1.5 liter air

Bahan kentang bakar;

1 kg kentang
1250 gm mentega tanpa garam
100 gm daun ketumbar/parsley
krim masam
daging salai
pembalut aluminium

Cara membuatnya;

1. Perap daging kambing bahagian kaki dengan serbuk cili, garam, lada sulah, dan gula semalaman.
2. Campurkan dan masak semua bahan sos kambing dalam periuk. Pastikan tomato yang telah dikupas kulit itu telah sederhana hancur.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah celcius. Masak daging kambing bahagian kaki itu ke dalam kuali. Kemudian satukan daging kambing dengan sedikit sos kambing dan bakar dalam ketuhar selama dua jam setengah atau sehingga daging kambing empuk.
4. Sementara menunggu daging empuk, perap kentang bersama mentega tanpa garam dan daun ketumbar. Bungkus ia ke dalam pembalut aluminium.
5. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 45 tahun pada suhu 200 darjah celcius (bergantung kepada saiz kentang).
6. Setelah masak, angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment