Friday, September 25, 2009

Fettucini Con Funghi


Bahan-bahan;

70 gm cendawan butang putih } di potong dadu
10 gm minyak zaitun
5 gm bawang putih } di mayang halus
100 gm sos krim untuk pasta (bahan-bahan disertakan di bawah)
200 gm pasta fettucini } di rebus dengan air garam selama 30 saat
10 gm hirisan tomato kering yang telah diperam atau sundried tomato
5 gm hirisan buah zaitun hitam

Bahan-bahan sos krim untuk pasta;

240 gm minyak zaitun
460 gm bawang putih } di mayang
75 gm tepung
4000 gm krim masakan
2000 gm susu segar
2 sudu makan kepingan cili kering
4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan garam halus

Cara penyediaan sos krim;

1. Panaskan minyak dan kemudian tumis bawang putih menjadi kekuning-kuningan.
2. Masukkan tepung untuk memekatkanya seperti sos atau roux. Jangan biarkan tepung itu menjadi hangit.
3. Masukkan krim dan susu dan biarkan campuran ini mendidih hingga pekat. Kecilkan api dan tetap kacau ramuan ini agar bahagian bawahnya tidak terbakar dan hangit.
4. Biarkan sos mereneh seketika. Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan tutup api.

Cara penyediaan pasta;

1. Panaskan minyak. Kemudian tumiskan bawang putih dan cendawan sehingga jadi seakan berlemak dan sebati.
2. Masukkan krim dan biarkan mendidih selama 1 minit.
3. Masukkan pasta ke dalam ramuan sos dan kemudian kacau sehingga sebati.
4. Angkat pasta dan letak di atas pinggan. Taburkan hirisan tomato kering dan hirisan buah zaitun. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment