Friday, September 25, 2009

Chicken Steak with Pasta

Bahan-bahan untuk perapan dijon;

1 sudu teh mustard dijon
1 sudu teh herba campur kering
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk lada hitam

Bahan-bahan perasa;

1 sudu teh kepingan cili kering
1 sudu teh serbuk bawang putih kering
1 sudu teh serbuk lada hitam

Bahan-bahan untuk sos cemdawan;

10 gm minyak zaitun
20 gm cendawan putih } di hiris
20 gm cendawan tiram } di hiris
5 gm stok lembu
20 gm sos perang
200 gm air
1 sudu teh mentega

Bahan-bahan A;

180 gm ayam } bahagian kaki
1 sudu makan perapan dijon - lihat bahan-bahan di atas
10 gm minyak zaitun
10 gm bawang putih } di mayang halus
1 sudu teh perasa - lihat bahan-bahan di atas
100 gm pasta Lingguini (telah direbus dlm air garam selam 30 saat)
1 sudu teh daun parsli } di hiris
100 gm sos cendawan - lihat bahan-bahan di atas
100 gm salad campur - mengikut citarasa sendiri

Cara membuat;

1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan. Panggang di dalam ketuhar pada Suhu 250 darjah celcius selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih. Kemudian tuiskan pasta ke dalam bahan tumisan ini. Tambahkan bahan perasa dan kacau sebati.
3. Bagi menyediakan sos atau kuah, tumis bawang putih dan cendawan hingga jadi seakan berlemak dan sebati. Tambahkan stok lembu dan air. Selepas mendidih tambahkan sos perang dan biarkan mereneh sehingga menjadi pekat. Angkat kuali daripada api dan kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga sebati.
4. Letakkan pasta di tengah pinggan. Kemudian letakkan ayam di sebelahnya. Tuangkan sos ke atas ayam. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment