Friday, September 25, 2009

Chicken Punch

Bahan-bahan;
2 kg kepak ayam (20 ketul @100 gm setiap satu)
Bahan untuk Sos;
10 gm lada hitam
10 gm garam
50 gm sos tomato
10 gm serbuk cili (perasa)
10 gm serbuk stok ayam
50 gm sos tiram
5 gm minyak bijan
100 gm daun ketumbar (dihiris kasar)
Cara membuat;
1. Potong setiap kepak kepada tiga bahagian. Kemudian tarik kulit dan isi pada bahagian pangkal dan tengah kepak tadi sehingga tiada daging yang tinggal. Potong hujung kepak.
2. Kemudian, campurkan semua bahan-bahan sos untuk persediaan sos dan memerap kepak ayam.
3. Asingkan 1/3 daripada bahan itu untuk memerap kepak ayam dan selebihnya untuk membuat sos.
4. Kemudian, campurkan bahan-bahan perap dengan kepak ayam (pastikan ia kering) dan simpan ke dalam peti sejuk semalaman.
5. Panggang kepak ayam dengan api sederhana untuk mengekalkan keenakannya.
6. Masukkan sos ke dalam periuk. Kemudian masukkan ayam yang siap di panggang tadi. Pastikan jumlah ayam berpadanan dengan jumlah sos yang ada.
7. Kecilkan api dan reneh selama 15 minit atau sehingga ayam masak sepenuhnya.
8. Letakkan ayam yang telah masak di atas pinggan dan tuangkan sos panas ke atasnya.
9. Letakkan helaian salad sebagai tambahan. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment