Saturday, September 26, 2009

Kambing Panggang Bersos Kari Hijau Berserai

Bahan-bahan;
250 gm tulang rusuk kambing
1 tin susu cair
3 batang serai
30 gm bawang merah - dikisar
20 gm bawang putih - dikisar
20 gm halia - dikisar
40 gm cili hijau - dikisar
40 gm daun ketumbar
sedikit serbuk lada sulah
20 gm serbuk jintan manis
20-30 gm paprika

Cara membuatnya;
1. Perapkan tulang rusuk kambing dengan paprika, garam dan lada sulah selama 15 hingga 20 minit. Kemudian panggang sehingga masak.
2. Untuk membuat sosnya, masak semua dalam kuali sehingga mendidih serta naik minyak.
3. Masukkan susu cair dan bahan perasa secukupnya. Apabila siap tuangkan ke atas tulang rusuk kambing yang telah siap dipanggang tadi. Sedia untuk dihidangkan.

1 comment: