Saturday, September 26, 2009

Sup Ayam Lemak Berkrim

Bahan-bahan;
400 gm ayam - dipotong kecil bersama tulang
30 gm bawang merah
30 gm bawang putih
20 gm cili padi - diketuk
2 batang serai
2 cm lengkuas - dihiris keping
3-4 helai daun limau purut
2 biji limau nipis - diambil airnya
2 biji tomato - dipotong menyerong
40-50 gm tomato puri
sedikit garam, gula & perasa
1 tin susu cair

Cara membuatnya;
1. Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih.
2. Masukkan isi ayam yang dipotong, bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas dan tomato puri.
3. Biarkan hingga mendidih selama 3 hingga 4 minit dan masukkan garam, gula dan perasa secukupnya. Kemudian masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Tunggu sehingga mendidih dan sedia untuk dihidangkan.

1 comment:

  1. Hi, it's a very great blog.
    i could tell how much efforts you've taken on it.
    Keep doing!

    ReplyDelete