Friday, September 25, 2009

Spicy Italian Sausage Lingguini

Bahan-bahan;

10 gm minyak zaitun
10 gm bawang putih } di mayang halus
20 gm cili benggala hijau } di hiris
20 gm cili benggala merah } di hiris
1 sudu teh daun parsli } di hiris
60 gm sosej kambing berperisa herba
1 sudu teh pes herba Itali (bahan-bahan utk pesherba itali di bawah)
200 gm pasta Lingguini

Bahan-bahan pes herba Itali;

1 sudu teh herba campur kering (oregano, thyme, sage)
1 sudu teh serbuk bawang putih kering
1 sudu teh serbuk cili
2 sudu makan daun basil segar } di hiris
1 sudu makakn mustard dijon atau biji sawi dijon
1 sudu makan minyak zaitun

Cara membuatnya;

1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Kemudian masukkan bawang putih, cili merah & cili hijau. Tumis sehingga lembut. Masukkan pula sosej dan biarkan masak.
3. Tambahkan pes Herba Itali. Kacau kuah ini dengan sebati.
4. Masukkan pasta ke dalam ramuan kuah. Taburkan daun parsli ke atas pasta sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment